Ιστορική Αναδρομή στον Τυμφρηστό Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
 

Ο Τυμφρηστός βρίσκεται στις εσχατιές της Ορεινής Δυτικής Φθιώτιδας και συνορεύει Ανατολικά και Νότια με τον Δήμο Σπερχειάδος Βόρεια με το Δήμο Αγίου Γεωργίου και Δυτικά με το Νομό Ευρυτανίας. Πιστεύουμε ότι, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη Μυθολογία, στις πηγές του Σπερχειού και ιδιαίτερα  στην περιοχή μας θα πρέπει να ήταν τα ανάκτορα του Πηλέα, πατέρα του Αχιλλέα. Αργότερα είναι γνωστή η συμμετοχή των κατοίκων της σε όλους τους Ιστορικούς Σταθμούς του Έθνους και τα πεδία των μαχών  για την απόκτηση της ελευθερίας τους. Κατά τους χρόνους της κατοχής από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Κοινότητά μας βρήκαν καταφύγιο οι Σουλιώτικες φάρες Κουτσονίκας, Κωστορρίζος, Παπαρούπας, Μηλιωρίτσας, Μπλατσούκας κ.α. που αναμείχτηκαν με την τοπική κοινωνία των Χριστόπουλος, Φύκας, Υφαντής, Λιασκώνης, Τσιγκρέλης, Πανέτσος, Μαρανδιανός, Ρήγας, Πρασσάς, Παστρουμάς, Σεϊντής,Γιαννιτσόπουλος, Βενέτης, Ευαγγελίου, Τριανταφυλλόπουλος και Μπακογιάννης.

Η Κοινότητα μέχρι το 1912 ανήκε στον τέως Δήμο Τυμφρηστού με την ονομασία «Πέρα Κάψη».Στη συνέχεια με την 26ΙΑ-31/8/1912συστάθηκε η Κοινότητα «Πέρα Κάψη» και μέχρι το 1929 αποτελούσε ανεξάρτητη Κοινότητα με την ίδια ονομασία οπότε μετονομάστηκε σε Τυμφρηστό (40 Α –5/12/1929). Είναι μια ζωντανή Κοινότητα, ίσως το μοναδικό χωριό της Δυτικής Φθιώτιδας που ακολουθεί ανοδική πορεία σε αυτή τη θέση,με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής που ακολουθούν πτωτική πορεία και διαγράφουν μία επισφαλή κοινωνικοοικονομική τροχιά με κομβικό σημείο αναφοράς τους αρνητικούς και κατιόντες δημογραφικούς δείκτες.

Σύμφωνα με την τελευταία αναδιάρθρωση των ΟΤΑ που έλαβε το κωδικοποιημένο όνομα «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» ο Τυμφρηστός αποτελεί τον 25ο ΟΤΑ του Νομού Φθιώτιδας, όχι τυχαία ούτε χαρισματικά, αλλά λόγω της υποδομής του και των ιδιαιτεροτήτων του. Η Κοινότητα  έχει πανοραμική θέα, κτισμένη από υψ.650 έως 1100 μέτρα την διασχίζει οφιοειδώς η εθνική οδός Λαμίας-Καρπενησίου και καλύπτει έκταση περίπου 30.000 στρεμμάτων διαφόρων χρήσεων γης με ιδιαίτερα ιδιοκτησιακά καθεστώτα.

Διαθέτει ένα κοινοτικό δάσος αμιγούς ελάτης 12.500 στρεμμάτων με την επωνυμία «ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΑΚΗ». Ενα συνδιόκτητο δασοαγρόκτημα που διαχειρίζεται από «Ανεξάρτητο Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Συνδιοκτησίας Δασοαγροκτήματος ΠΑΛΙΟΧΩΡΙΟΥ-ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ Τυμφρηστού»7.000 στρεμμάτων[μικτό δάσος δρυός-ελάτης 5.000 στρεμμάτων περίπου και 2.000 στρ. αγρών που ανήκουν σε χωριανούς από το 1924].Επίσης διαθέτει 600 στρέμματα Εθνικού δάσους ελάτης-δρυός,6.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Η ειδική και πολύπλευρη μελέτη του δασικού μας συμπλέγματος θα αποτελέσει τον άξονα-φάρο της τουριστικής μας αξιοποίησης που θα αποτελεί και την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μας τον 21ο αιώνα.

Ο Τυμφρηστός, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή αριθμεί 566 κατοίκους. Διατηρεί, ακόμη και σήμερα, Νηπιαγωγείο-Δημοτικό Σχολείο-Περιφερειακό  Ιατρείο[που εξυπηρετεί και τα χωριά Μεσαία Κάψη, Μεγάλη Κάψη, Μερκάδα, Μαυρίλλο και Νεοχώρι] Αγροτικό Δασικό Συνεταιρισμό, Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Διαχειρίσεως Δασοαγροκτήματος «Παλαιοχωρίου-Παλιάμπελα Τυμφρηστού», Επιμορφωτικό Σύλλογο Νεολαίας, Εξωραϊστικό Σύλλογο των απανταχού Τυμφρησταίων και Ποδοσφαιρική Ομάδα.

Η εξελικτική και ανοδική πορεία του χωριού οφείλεται αφενός μεν, στην μεγάλη ποικιλία επαγγελματικής  απασχόλησης πολλών κατοίκων (φανοποιοί,σιδηρουργοί,οικοδόμοι,κτηνοτρόφοι,υλοτόμοι,μελισσοκόμοι γεωργοί κ.λ.π.) και αφετέρου στην προνομιακή θέση που κατέχει[ευρισκόμενο επί του οδικού άξονα Λαμίας - Καρπενησίου] που διευκολύνει τα μέγιστα την προσπέλαση για εξεύρεση εργασίας. Πλέον των αναφερομένων οι κάτοικοι απασχολούνται με την καλλιέργεια σιτηρών, οπωροκηπευτικών, καστανιών, καρυδιών και χριστουγεννιάτικων ελάτων. Η κοινωνική συγκρότηση και διάρθρωση του πληθυσμού είναι αρκετά προηγμένη χωρίς διακρίσεις και διαιρέσεις,που οφείλεται κατα μεγάλο μέρος, και στους Τυμφρησταίους που αν και κατοικούν σε Αθήνα-Λαμία και αλλού  επισκέπτονται τακτικά το χωριό. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.