Μικρό Οδοιπορικό στον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

 

Ο Άγιος Γεώργιος Τυμφρηστού βρίσκεται στο Δυτικό άκρο του νομού Φθιώτιδας. Ο συνολικός  πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 3.287 κάτοικοι, οι μόνιμοι κάτοικοι και ο εποχιακός πληθυσμός αγγίζει τους 7.000 κατοίκους. Είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία  ορεινή περιοχή με εξαίρεση το Δημοτικό Διαμέρισμα της Βίτωλης και Πτελέας τα οποία είναι ημιορεινά.

Το κύριο οδικό δίκτυο αποτελείται από 60 χλμ. από τα οποία τα 15 χλμ. είναι εθνικό ενώ τα 45 χλμ. επαρχιακό δίκτυο.

Στο χωριό λειτουργούν ένα Νηπιαγωγείο, ένα Διθέσιο Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο και Λυκειακές τάξεις, κατάστημα ΕΛΤΑ, Μαθητική Εστία,  Περιφερειακό Ιατρείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη, ΚΕΠ, Κέντρο πρόσβασης στο Διαδίκτυο και Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Η έκταση των Δασών της περιοχής καλύπτει 82.800 στρέμματα από τα οποία είναι ελάτης 19.156, καστανιάς 5.274, βελανιδιάς 47.019 και πλατάνου 2.054. Δημόσια δάση υπάρχουν σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα ενώ υπάρχουν και δημοτικά δάση στη Μεσαία  και στη Μεγάλη Κάψη. Επίσης υπάρχουν ιδιόκτητα ελατοπερίβολα για την κοπή ελατοκορφών που προορίζονται για χριστουγεννιάτικα δέντρα στη Μερκάδα και στη Μεσαία Κάψη. Εισόδημα στις οικογένειες της περιοχής προσφέρει και η παραγωγή κηπευτικών όπως φασόλια, πατάτες, ντομάτες, άγρια χόρτα, μαρούλια  κ.λ.π.  Μεγάλες ποσότητες για διάθεση στην αγορά υπάρχουν σε καρύδια και κάστανα (ποικιλία Βόλου και ποικιλία Καρπενησίου) σε ολόκληρη σχεδόν την περιοχή.

Ένας τόπος με μακρόχρονη, πλούσια ιστορία και αρχαιολογικά ευρήματα.  Οι πολιτιστικοί πόροι του Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού είναι οι Εκκλησίες, Μοναστήρια, Κάστρα, Μπαρουτόμυλοι, λαογραφικά μουσεία κ.λ.π.